Руски десантчици са пристигнали в Беларус, като официално обявената причина е участие в международен конкурс.

В Беларус се провежда първият етап от армейския конкурс "Полярна звезда", който започна на 23 август и ще продължи до 5 септември, съобщи в. "Известия". Според публикацията, от Русия са пристигнали десантчици от гвардейското подразделение ВДВ, което е базирано в Подмосковието.

На 27 август, в рамките на задачата "Щурм на сграда", те са демонстрирали "безпарашутен десант" от хеликоптер Ми-8 МТВ-5, "освобождаване на заложници" и "очистване" на сградата. От земята са ги прикривали разунавачи, които са провели "очистване" на външния периметър.

Съобщението идва на фона на продължаващите протести в страната срещу фалшификациите на президентските избори и преизбирането на Александър Лукашенко. Припомняме, президентът на Русия Владимир Путин обеща на Лукашенко помощ, ако в Беларус започнат "екстремистки прояви".

Междувременно Дойче веле съобщи за поне три полета на руски правителствени самолети до Минск, които не са обявени официално и липсва информация за целите им. Това напомня за ситуацията по време на масовите протести във Венецуела срещу Николас Мадуро - по аналогичен начин руски самолети извършваха необвени полети до венецуелската столица Каракас.