От полицейското управление на Вашингтон, окръг Колумбия, заявиха, че компютърната им мрежа е нарушена при целенасочена кибератака, съобщават американски медии, цитирани от БиБиСи. 

Съобщава се, че ransomware (рансъмуер) група, наречена Babuk (Бабук), заплашва да пусне чувствителни данни за полицейски информатори, ако не бъде установен контакт в рамките на три дни.

ФБР разследва степента на нарушението.

Такива хакери обикновено са насочени към компании или организации и могат да заключат техните системи, след което да изискват големи суми пари в замяна за прекратяване на хака.

Хакери може да са получили достъп до хиляди мейли на служители от Държавния департамент

Хакери може да са получили достъп до хиляди мейли на служители от Държавния департамент

Атакувани са отдели, работещи с Европа и Азия…

Полицейското управление на Вашингтон заяви в изявление, че е знаело за "неразрешен достъп до нашия сървър". "Въпреки че определяме пълното въздействие и продължаваме да преглеждаме дейността, ние ангажирахме ФБР да разследва изцяло този въпрос", се добавя в изявлението, без да се предоставят допълнителни подробности за докладваното нарушение.

"Бабук", рускоезична група за рансъмуер, която се появи по-рано тази година, заяви, че е изтеглила "достатъчно количество информация" от вътрешните мрежи на полицейското управление, съобщава АП.

Предполага се, че са получили достъп до доклади на полицейското разузнаване.

Ръководителят на британската консултантска компания за киберсигурност Bridewell Consulting Джеймс Смит коментира, че рискът за компаниите и организациите остава, дори ако е платен откуп. "При тези видове атаки данните вероятно вече са откраднати, преди да са криптирани и вероятността данните да бъдат продадени или съхранени от хакера е много голяма".

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

САЩ налагат санкции на Русия за хакерските атаки и гонят руски дипломати

Новите санкции могат да засегнат и суверенния дълг на Русия

По-рано този месец "Бабук" атакува баскетболния отбор на "Хюстън Рокетс" с рансъмуер и твърди, че имат достъп до документи, включително договори за играчи и финансови данни.

Говорителка на "Хюстън Рокетс, Трейси Хюз, заяви, че макар групата да е имала достъп до известна информация, тя не е успяла да инсталира своя рансъмуер, поради наличието на система за сигурност.

Миналата седмица руснак в САЩ се призна за виновен за заговор за изнудване на пари от компанията за електрически автомобили Tesla. Той е планирал да използва рансъмуер, за да открадне фирмени тайни за изнудване, казаха прокурорите.

Според съобщения в медиите досега тази година правителствените агенции на САЩ са били 26 пъти обект на хакерски атаки.

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

По специално хакерската атака срещу SolarWinds