Млади руски историци създадоха онлайн проект с публикуването на стотици дневници в опит да съживят всекидневните изпитания на хората, преживели чистките по време на бурните времена при Йосиф Сталин, съобщава Франс прес.

"Всеки дневник има стойност", каза 35-годишният историк Иля Венявкин, който пише книга за дневниците от 30-те години на XX век.

Сайтът Прожито е стартиран през 2015 г. Търсачката позволява да се търсят дневници по дата, автор и ключова дума. На сайта вече са качени повече от 600 непубликувани дневника.

Идеята е на 33-годишния историк Михаил Мелниченко, след като написа книга за съветските политически шеги, използвайки дневници като извор.

Работейки в апартамента си и без скенер, Мелниченко снима страниците на дневниците. Той и около 350 доброволци преписват целите дневници.

В Русия са необичайни семейните архиви заради войната, евакуацията и терора по време на управлението на Сталин от 1922 до 1953 г., което прави такива дневници ценно откритие, поясни Венявкин.

От 20-те и 30-те години на XX век могат да си представя, че има 10 000, 20 000 дневници, добави той.

Историците говорят за голяма промяна от 20-те години на XX век, когато хората са оптимистични за бъдещето и обсъждат политиката, до страх по време на сталиниския терор през следващото десетилетие.

През 30-те г. на XX век в голяма част от дневниците има скъсани страници или задраскани пасажи. Голяма част от този период са в архивите на тайната полиция.

От този период има далеч по-малко дневници, защото хората не са писали или са ги унищожавали.