Руските командири в Херсон бягат и оставят зле оборудвани и деморализирани войски да се изправят срещу украинските атаки, казаха западни служители, пише "Индипендънт".

Длъжностни лица казаха, че докато повече от войските на Владимир Путин пристигат в очевиден опит да укрепят отбранителните си позиции в ключовия град, много от тях са наскоро мобилизирани резервисти, които често са "зле оборудвани и подготвени".

"В Херсон е вероятно повечето командни ешелони вече да са се изтеглили през реката, оставяйки деморализирани и лишени от лидери мъже да се изправят пред украинските атаки. Някои резервисти пристигат без оръжия", каза един служител.

Те добавиха, че руснаците също изпитват "критичен недостиг" на боеприпаси - включително артилерийски снаряди, като допълнителни доставки дори се търсят от Северна Корея.

Длъжностните лица предполагат, че Путин вероятно ще бъде подложен на нарастващ натиск от страна на твърдолинейните националисти, докато се готви да изтегли руските сили от Херсон.

Официални лица казаха, че планирането за изтегляне на силите от Херсон на река Днепър изглежда е напреднало доста, като голяма част от цивилното население вече е преместено в града.

Но докато официални лица очакват това да бъде представено от Кремъл като хуманитарна евакуация, а не като военно отстъпление, те смятат, че това няма да попречи на по-нататъшни критики към воденето на войната.

"Когато се осъществи, можем да очакваме нов прилив на остри критики към руското ръководство", каза западен служител. "Ключова задача за нас ще бъде да продължим да проследяваме как това се отразява на доверието в Путин. Засега изглежда, че продължава успешно да отблъсква своите лейтенанти."

Оценката идва след като един бивш съюзник на Путин - ръководителят на прословутите наемници групата Вагнер Евгений Пригожин - засили критиките си към руския лидер.

В изявление по-рано тази седмица той подчертано похвали украинския президент Володимир Зеленски - който е рутинно заклеймяван от Москва като неонацистки наркоман - като "силен и уверен лидер".

Един служител каза, че подобни критики в миналото са накарали Путин да вземе решения, които би предпочел да избегне - като например частична мобилизация на военни резервисти - въпреки че не изглежда позицията му да е под непосредствена заплаха.

"Имаше натиск от дясната страна на Путин, насочен главно към руското Министерство на отбраната, което се възприема като лошо управляващо воденето на войната", каза служителят.

"Нашата оценка е, че един от факторите, които го накараха да предприеме тази стъпка (мобилизация), беше необходимостта да се успокоят тези, които критикуват воденето на войната като недостатъчно решително."

Украинският министър на отбраната: Руснаците са готови да предадат Херсон

Украинският министър на отбраната: Руснаците са готови да предадат Херсон

Резников се шегува с руската армия: Имат навика да правят жестове на добра воля