Руски ракетен крайцер и плавателен съд на бреговата охрана се намесиха, след като търговски кораб под турски флаг е попречил пътя на руски конвой, транспортиращ две платформи за сондиране до нова локация в руски териториални води, съобщават местни медии.

Решението за предислоцирането им по-близо до Крим е във връзка с усложнената международна ситуация, според прессъобщение на руската държавна компания Черноморнефтгаз, собственик на платформите.

Докато съоръженията бяха местени до новата локация, кораб под турски флаг пресече пътя на конвоя.

В съобщение на руската компания се казва, че търговският кораб е действал в нарушение на правилата за предотвратяване на морски инциденти и в нарушение на общоприетите конвенции за навигация.

Руски и турски кораби за малко да се сблъскат в Егейско море

Руски и турски кораби за малко да се сблъскат в Егейско море

Москва спешно привика военното аташе на Турция

От компанията допълват, че корабът е пресякъл пътя на конвоя, а също така капитанът на плавателния съд с турския флаг не е отговорил на радио повикването, въпреки молбата.

Това е вторият инцидент между руски и турски кораби за последните 2 дни. На 13 декември руски боен кораб беше принуден да стреля предупредително, за да предотврати сблъсък с турски траулер в Егейско море до гръцкия остров Лемнос.