Руски войници от състава на руската авиация към мисията на ООН в Судан ще отпътува на 3 юли към проблемната област Дарфур.

Първият полет ще бъде със 100 военнослужещи на 3 юли, а след два дни се очаква с втори полет да заминат още 20, които да доставят е необходимото техническо оборудване.
Така общият брой на руската мисия ще достигне 120 човека, съобщава РИА Новости, позовавайки се на полковник Александър Дробышевский от ръководството на ВВС.

Дробышевский е допълнил, че военните са снабдени със специално оборудване, пригодено за условията в Судан. За мисията са подсигурени и необходимите специфични медикаменти.

От 2003 г. суданската провинция Дарфур е арена на сблъсъци между доминираното от араби правителство в Хартум и бунтовническите групи на местното чернокожо население.
Конфликтът е породен от натиска на номадите от все по-засушаващият се Север върху уседналото земеделско население от Юга. Правителството в Хартум подкрепя паравоенната милиция, която е обвинявана за извършването на множество зверства над местното население в Дарфур.
В следствие на продължаващата напрегната обстановка в съседен Чад и в Централноафриканската република има изключително много бежанци от Судан. ООН формира мироопазваща мисия и хуманитарни акции.