Руски бойни самолети са бомбардирали позиция в Сирия, която е била използвана от елитни американски и британски части, както и обект, свързван с ЦРУ. Това пише вестник „Уолстрийт джърнъл”, цитиран от „Франс прес”.

Авторитетното издание, което се позовава на американски източници, отбелязва, че въздушните удари на 16 юни и 12 юли са част от опитите на Москва да притисне Вашингтон да сътрудничи по-тясно с руснаците във въздушното пространство на Сирия.

Отряд от около 20 британски командоси се е изтеглил ден преди първата атака на 16 юни на около 16 километра от йорданската граница до Ат Танф, допълва вестникът. 

Американците неуспешно са се опитали да предупредят руснаците, които са извършили втори удар в района.

Източниците, включително командири от сирийската опозиция, уточниха, че позицията е била поразена с касетъчни боеприпаси.

Три седмици по-късно, на 12 юли, руски самолети са поразили лагер на бунтовници, използван от бойци, подготвяни от ЦРУ. Лагерът се намира на около 80 километра от Ат Танф.

Военни и разузнавателни източници заявиха пред вестника, че атаките са засилили опозицията в Пентагона и ЦРУ да се сътрудничи с руснаците. Но Белият дом и Държавният департамент, опитвайки се да избегнат военна ескалация, са решили да се търси компромис.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери постигна принципно споразумение с руснаците да се провеждат съвместни въздушни операции срещу терористите в Сирия.