Руски учени са обсадени от полярни мечки на малък остров в Северния ледовит океан, където може да се наложи да чакат повече от месец, за да пристигне помощ, пише „Гардиън”, позовавайки се на ТАСС.

Петимата учени се намират в метеорологична станция на остров Тройной в Карско море, северно от Сибир. Те са обградени от 10 възрастни мечки и други животни от близо две седмици.

Една от мечките прекарва нощите под прозорците на станцията. Едно от двете кучета в станцията е убито на 31 август. Но учените, сред тях две двойки, на Полярната станция изчерпаха сигналните ракети, с които разгонваха хищници.

Василий Шевченко, ръководител на Северно управление по хидрометеорология и мониторинг на околната среда, което притежава станцията, каза, че ще бъдат изпратени кучета за защита и сигнални ракети чрез експедиционния кораб "Михаил Сомов".

Корабът ще пристигне след „около месец”, добави той.

В същото време учените са били посъветвани да бъдат „изключително предпазливи” и да останат в станцията. Метеорологичната работа, която включва излизане от станцията, е изоставена на този етап.

Според Шевченко случаят не е безпрецедентен.  Той добави, че мечките ще напуснат острова, за да търсят храна в края на октомври и началото на ноември, когато водата до крайбрежието замръзва и територията се разширява.