Руски войник е починал от радиация от повредената АЕЦ "Чернобил" в Украйна, съобщава The Telegraph.

Това се е случило, след като ротата му е лагерувала в "Червената гора".

Военният е бил част от групата, превзела електроцентралата в първите дни на войната. Около централата има 40-километрова зона, забранена за влизане поради високите радиационни нива.

Войниците са изкопали окопи в радиоактивната кал, а докато са минавали оттам, камионите им са оставили огромни облаци радиоактивен прах, отбелязва изданието.

По време на действията си обаче никой от тях не е носил необходимата екипировка за защита.

За МААЕ изтеглянето на руските войски от Чернобил е "стъпка в правилната посока"

За МААЕ изтеглянето на руските войски от Чернобил е "стъпка в правилната посока"

Има много техническа работа, която трябва да се свърши на място

В четвъртък украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" съобщи, че по-голямата част от руските сили, окупирали АЕЦ "Чернобил", спешно са напуснали зоната около нея. Предположенията са, че руските военни са разбрали за радиацията.

Руските сили също са се оттеглили и от близкия град Славутич, където живеят работници в централата.

На 24 февруари 2022 г., по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, беше съобщено, че руските военни са превзели атомната електроцентрала в Чернобил.

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Има риск от радиация около Чернобил, но не и възможност за реакция

Системите за наблюдение не работят, няма данни за радиационното замърсяване

На 9 март военните действия доведоха до спиране на външното захранване на електроцентралата, необходимо за безопасното съхранение на отработеното гориво. Включени бяха аварийни дизелови генератори. Международната агенция за атомна енергия загуби връзка със системите за наблюдение на Чернобил. Външното електрозахранване е възстановявано на няколко пъти от работниците на Укренерго, но отново е прекъсвано от окупаторите.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" вече предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили АЕЦ "Чернобил" да се повишат, тъй като системите й за наблюдение на радиацията и за сигнали за горски пожари в района не работят.