Руските сили са ударили силози за зърно във второто по големина пристанище на Украйна - Николаев, причинявайки пожар, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украинската служба за извънредни ситуации.

Атаката е била извършена във вторник, но гасенето на пожара продължава и днес.

Украинската служба за извънредни ситуации публикува снимки, на които се виждат дупки в металните покриви на най-малко два силоза, както и екипи на пожарната, които обливат с вода повредените съоръжения. Засегната е площ от 200 кв.м., се допълва в комюникето на службата, без да се дават повече подробности.

В Николаев има няколко големи зърнени терминала, като част от тях вече бяха атакувани по време на руската инвазия.

В Украйна са повредени няколко зърнохранилища

В Украйна са повредени няколко зърнохранилища

Тази информация идва от американски източници

В момента Украйна провежда контраофанзива в района, който през последните седмици е обект на постоянен обстрел. Целта на Киев е да изтласка руските войски от град Херсон на югоизток и да ги отблъсне обратно към Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Износът на зърно от Украйна се срина от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища - жизненоважен маршрут за доставки - бяха блокирани от руския флот. Това повиши световните цени на храните и предизвика опасения от недостиг в Африка и Близкия изток.

На 22 юли в Истанбул Украйна и Русия подписаха отделни документи с ООН и Турция за създаването на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южен.

Украински официални лица посочиха, че искат да отворят и пристанище Николаев за износ на зърно.

Вчера стана ясно, че общо 61 товарни кораба с около 1,5 милиона тона храни са напуснали Украйна съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция.

Вече са изнесени 1,5 млн. тона храни от пристанищата на Украйна

Вече са изнесени 1,5 млн. тона храни от пристанищата на Украйна

Шест кораба със 183 000 тона селскостопански продукти са отплавали днес