В сутрешната си сводка за обстановката на фронта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не съобщава нищо за настъпателната операция на украинската армия край Херсон, но говори за ожесточени боеве в Донбас и за намерението на руската армия да възобнови настъплението в Запорожка област, предава УНИАН.

Според някои украински официални лица и западни военни експерти въоръжените сили на Украйна са започнали настъпление в района на Херсон на 29 август и са успели да пробият руските отбранителни линии на няколко места. Въпреки това украинските военни призовават журналистите и очевидците да не издават твърде много информация за случващото се, за да не навредят на действията на армията. Представители на руското министерство на отбраната твърдят, че украинската офанзива е неуспешна, но не предоставят достоверни доказателства.

Сводката на украинския Генерален щаб от сряда сутринта не съдържа никакви данни за настъплението, а само изброява населените места в посока Южни Буж (т.е. в Херсонска и Николаевска области), в които руската армия "продължи да обстрелва военна и гражданска инфраструктура".

В същото време, както се посочва в съобщението, продължават ожесточените боеве в Донецка област, в Бахмутско и Авдеевско направление, където "врагът не престава да се опитва да достигне административната граница (на областта)". Според украинските военни "чрез настъпателни действия (противникът) се е опитал да подобри тактическата обстановка в направленията Красногоровка и Маринка, но е понесъл загуби и е отстъпил".

Освен това в съобщението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се казва, че Русия прегрупира частите на 3-ти армейски корпус в Запорожка област, "за да възобнови настъплението в посоченото направление".

Британското разузнаване: Украйна е успяла да напредне малко на юг

Британското разузнаване: Украйна е успяла да напредне малко на юг

Русия изпраща нови части

Тази нощ руската армия е извършила няколко атаки срещу град Никопол в Днепропетровска област, а Харков също беше отново обстрелван, според украинските власти, цитирани от Руската служба на Би Би Си

Според ръководителя на областната администрация на Днепропетровска област Валентин Резниченко Никопол е бил обстрелван от ракетни установки "Град". "Нощта отново мина под руски обстрел... Районът на Никопол беше обстрелван от врага", пише Резниченко. По думите му през нощта този район е бил обстрелван четири пъти от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) и артилерия, включително два пъти град Никопол.

"Ранена е 57-годишна жена. Тя е в болница. Лекарите оценяват състоянието й като средно тежко", каза губернаторът и добави, че в Никопол са пострадали "12 многоетажни сгради, няколко магазина и аптеки, колеж, детско-юношеска спортна школа и културно-спортен комплекс".

Никопол се намира на десния бряг на Днепър, срещу окупираната от руските войски Запорожка атомна електроцентрала.

Освен това в сводката на кабинета на президента на Украйна за ситуацията в регионите на страната се казва, че през нощта руската армия е изстреляла три ракети по Харков от Белгородска област.

Според властите две ракети са избухнали над руска територия и една над Харков. Регистрирано е попадение в земята близо до висше учебно заведение в Киевския район на града, двама души са ранени.

Късно вечерта във вторник Новобаварският район на Харков също беше подложен на обстрел от РСЗО, там бяха повредени няколко сгради, добавят от руската служба на Би Би Си.

Призрачните новобранци на Путин

Призрачните новобранци на Путин

Руският президент много иска да увеличи армията, трябва да докаже, че може, но не е ясно, как ще го направи