Руските военни блогъри и военни кореспонденти продължават да съобщават за напредъка на украинската контраофанзива в поне три направления, но техните данни не могат да се проверят от независими източници. Всички те противоречат на твърденията на руското министерство на отбраната за пълна руска победа над украинското контранастъпление.  Това пише в ежедневния си анализ Институтът за наблюдение на войната (ISW).

Самото руското министерство на отбраната и руски източници продължават да твърдят, че Русия е победила украинската контраофанзива в Херсонска област и се възползват от оперативното мълчание на Украйна.

Защо Херсон е толкова важен?

Защо Херсон е толкова важен?

Това е връзката по суша с Крим

Украинските сили са започнали да нанасят удари по руските понтонни фериботи през река Днепър, което съответства на началото на украинската контраофанзива. Ефектът от унищожаването на фериботите вероятно ще бъде по-нетраен от този от изваждането на мостовете от строя, така че атакуването им има смисъл във връзка с активни наземни операции. Ударени са руският понтонно-фериботен преход в Лвов, на около 16 км западно от Нова Каховка, както и понтонният преход, изграден от баржи, близо до Антоновския пътен мост.

Сателитни снимки показват, че руските сили продължават да използват фериботи, за да прехвърлят ежедневно ограничено количество военно оборудване по река Днепър. Украинските сили отдавна предприеха усилия за унищожаване на руските наземни комуникационни линии още преди обявяването на контраофанзивна операция, което вероятно показва, че са се ангажирали с дългосрочни усилия.

Самата контраофанзива е съгласуван процес, за чието правилно изпълнение ще е необходимо известно време. Кремъл обаче ще се възползва от липсата на незабавна победа при град Херсон или от украинското оперативно мълчание относно напредъка на украинската контраофанзива, за да представи погрешно украинските усилия като неуспешни и да подкопае общественото доверие в нейните перспективи.

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

Това показва важността на тези системи

Руските сили продължават да реагират и да променят позициите си в Южна Украйна, вероятно както в отговор на продължаващата украинска контраофанзива, така и в подготовка за по-широки украински контраофанзиви на изток. Руските сили продължават да прехвърлят големи конвои с военно оборудване от Крим и Мелитопол. Кметът на Мелитопол Иван Федоров също така отбеляза, че руските сили са отворили около пет военни бази и казарми в Мелитопол и вероятно ще продължат да подготвят отбраната около Мелитопол, предвид стратегически важния му ГКПП между Ростовска област и Южна Украйна.

Украинската контраофанзива вероятно е причина за руското пренасочване и промяна на приоритетите на целия военен театър. Частите, под командването на командващия генерал-полковник Александър Лапин, Централен военен окръг, са се съсредоточили в района западно на Донецк, отказвайки се от настъплението си към Северск, което предполага, че руското командване е признало, че не може да провежда повече от една настъпателна операция едновременно.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили разполагат елементи от новосформирания 3-ти армейски корпус, който отчасти е съставен от неопитни доброволци, за да подсилят пренебрегнатите руски позиции в Харковска и Запорожка област.

Кремъл продължава да предприема мерки за компенсиране на бойните загуби с усилия за формиране на нови подразделения. Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) съобщава, че руснаците в Централна и Югоизточна Русия все по-често отказват да се включат като доброволци в бойните действия в Украйна, поради което Кремъл се обръща към скрита мобилизация сред частните военни компании (ЧВК). На практика частната армия "Вагнер" продължава да е гръбнакът на руската офанзива - около 4500-5000 наемници действат в Украйна като щурмови отряди на първа линия.

ISW: Неясноти за украинската контраофанзива в Херсон

ISW: Неясноти за украинската контраофанзива в Херсон

Спътникови снимки показват руски бойни машини в непосредствена близост до корпуса на реактора в АЕЦ Запорожие