Украинските военни твърдят, че първата отбранителна линия в Херсонска област е пробита.

Представители на Каховската оперативна група войски публикуваха на страницата си във Facebook видеоклип, в който предполагаем руски военнослужещ казва, че на 29 август украинските войски са "пробили първата линия на отбрана" и нанасят удари с всичко, което могат, танкове, авиация, артилерия".

Украински представители твърдят, че 109-и полк на самопровъзгласилата се ДНР се е изтеглил от позициите си по време на боевете, а заедно с тях и руските десантчици, които са оказвали подкрепа на частите на ДНР.

По рано бе съобщено, че украинките сили вече са унищожили почти всички големи мостове над река Днепър в окупираната от Русия Херсонска област. Става дума за железопътния и пътния мост в Антоновка, както и за моста в Новокаховка.

Според Южното оперативно командване вече са останали само пешеходни преходи и руската е била отразяна от доставки на оръжие и свеж личен състав от територията на Крим.

"Това е блестящ шанс за Украйна да си върне териториите", се казва в посланието на Каховската оперативна група.

Ръководителят на пресслужбата на Южното командване Наталия Хуменюк също заяви пред сайта "Хромадске", че украинските въоръжени сили са започнали настъпателни действия в много направления в южната част на Украйна.

Украйна твърди, че е ударила руски щабове в Херсонска област

Украйна твърди, че е ударила руски щабове в Херсонска област

Ударен е и стратегически мост

Малко по-късно Наталия Хуменюк призова да се намали шума около новините от фронта - "Военната операция се нуждае от тишина".

"В условията на хибридна война, информационна война, трябва да се знае, че всяко действие, дори да е вдъхновяващо, трябва да има логичен завършек и само тогава ще бъде ефективно.

Настъпление на украинските въоръжени сили срещу окупирания от Русия Херсон беше дългоочакван момент, като контраофанзивата бе обявена още в края на миналия месец, когато започнаха украински удари по инфраструктурни съоръжения, които да попречат на снабдяването на руската армия. 

"Започнаха боевете за Херсон", написа в канала си в Telegram заместник-председателят на Одеската областна военна администрация Алексей Мацулевич, но скоро изтри поста. И в други каанали се появяват съобщения, които обаче после се изтриват, когато са сериозни, но остават и някои шеговите, като този на Витлай Ким, административен ръководител на Николаевска област:

Украинските политици започнаха да се изказват и да се шегуват с офанзивата. "Информиран съм, че търсенето на надуваеми лодки и дюшеци на десния бряг на Днепър се е увеличило драстично."

ISW: Русия струпва доброволци в Херсон

ISW: Русия струпва доброволци в Херсон

Опит на Кремъл да спре украинското настъпление

Според ръководителя на Крим Серхий Аксьонов офанзивата обаче е "фалшификат на украинската пропаганда", която уж представяла настъплението като "демонстрация на активност пред западните господари".

Украински официални лица отдавна казаха, че съдбата на войната може да се реши на юг и твърдяха, че поредица от подозрителни атаки срещу руски военни съоръжения далеч отвъд фронтовата линия - включително експлозии в руска военновъздушна база в Крим и друга след няколко дни - показват, че контраофанзивата вече е започнала.