Общо 61 товарни кораба с около 1,5 милиона тона храни са напуснали Украйна съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция за деблокиране на украинските морски пристанища. Това съобщи украинското министерство на инфраструктурата, цитирано от "Ройтерс".

Ведомството посочва, че шест кораба със 183 000 тона селскостопански продукти са напуснали украинските черноморски пристанища днес.

Вчера министърът на земеделието на Украйна Никола Солски заяви, че селскостопанският износ на страната може да нарасне до 6 - 6,5 милиона тона през октомври, удвоявайки обема през юли, тъй като морските пристанища постепенно се отварят отново.

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

4 милиона тона до края на август очаква Киев

Износът на зърно от Украйна се срина от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища - жизненоважен маршрут за доставки - бяха блокирани от руския флот. Това повиши световните цени на храните и предизвика опасения от недостиг в Африка и Близкия изток.

На 22 юли в Истанбул Украйна и Русия подписаха отделни документи с ООН и Турция за създаването на коридор за износ на зърно от три украински пристанища - Черноморск, Одеса и Южен.

На 26 август украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна е изнесла първия си милион тона селскостопански продукти през трите пристанища за по-малко от месец от стартирането на инициативата.

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Два плавателни съда напуснаха Черноморск