Украйна изнесе първия си милион тона селскостопански продукти през три морски пристанища за по-малко от месец от стартирането на инициативата за износ на зърно.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от изпълнението на Инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни

"Украинското зърно и фактът, че посоката ни на доставки на световния пазар на храни се възстанови, ще ни позволи да избегнем хаоса на пазара, да намалим тежестта на хранителната криза и да предотвратим катастрофален недостиг. Украйна беше, е и ще бъде сред глобалните гаранти на продоволствената сигурност", подчерта президентът на Украйна.

Освен това, според Зеленски, износът на храни ще позволи на Украйна не само да избегне хранителната криза, но и да създаде нови работни места и да осигури посевната кампания през 2023 г.

"Това наистина е важен резултат за Украйна, за Черноморския регион и за целия свят. Благодарен съм на всички, които допринесоха за тази работа. И подчертавам, че това е пълна отговорност на партньорите за предотвратяване на всякакви руски провокации и прекъсване на износа", отбеляза Зеленски.

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

4 милиона тона до края на август очаква Киев

Към 25 август 2022 г. украинските фермери вече са прибрали 25,3 милиона тона зърно.

Износът на зърно и маслодайни семена от Украйна може да достигне 4 милиона тона до края на август, което е повече от 50% от предвоенното ниво. Това заяви преди дни заместник-председателят на Всеукраинския аграрен съвет Денис Марчук.

През юли страната е успяла да транспортира почти 3 милиона тона. През август вече сме изнесли 670 000 тона. Това означава, че според резултатите от август може да се достигне около 4 милиона тона зърно и маслодайни семена.

На 22 юли в Истанбул по предложение на ООН Украйна, Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха Инициатива за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от пристанищата Одеса, Черноморск и Южен.

Заради войната в Украйна руският флот блокира черноморските пристанища и направи износа невъзможен. Това, от своя страна, създаде предпоставки за продоволствена криза.

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Още кораби със зърно отплаваха от Украйна

Два плавателни съда напуснаха Черноморск