Ако бъдат попитани, повечето американци вероятно вярват, че САЩ и Русия са доста равностойни по отношение на ядрените оръжия поради договори за контрол на въоръженията като Новия договор за намаляване на стратегическите въоръжения - известен още като Нов СТАРТ. 

Това не е съвсем вярно, пише The Heritage Foundation*.

Наистина, тъй като Русия заплашва с мащабна инвазия в Украйна всеки момент, сега е подходящ момент да обърнем внимание на един малко споменаван, но крещящ дисбаланс в нашите ядрени арсенали - и как той може да повлияе на интересите в Европа.

Докато САЩ и Русия разполагат с подобен брой разгърнати стратегически ядрени оръжия, както е ограничено съгласно Нов СТАРТ, Русия има предимство 10:1 пред САЩ в нестратегическите ядрени оръжия - известни още като тактически или ядрено оръжие за бойното поле.

Да, правилно прочетохте: предимство 10:1.

Русия разполага с около 2000 нестратегически ядрени оръжия, докато САЩ разполагат с около 200 общо - половината в САЩ и половината в Европа, като част от НАТО.

Добре и какво от това? Така или иначе никой никога няма да използва ядрени оръжия, нали?

Е, големите държави с ядрено оръжие, включително Русия, казаха, че никога не трябва да се води ядрена война. Но има дълбоки опасения сред анализаторите по сигурността дали руснаците наистина вярват в това.

Смята се, че Русия има така наречената доктрина "ескалация за деескалация" за своите тактически ядрени оръжия. Всъщност тази доктрина може да се нарече по-добре "ескалиране до прекратяване — и победа".

Идеята е, че Русия може да използва едно (или повече) тактически ядрени оръжия по време на конвенционален конфликт със силите на НАТО, за да предотврати поражение, да консолидира печалбите или дори да замрази конфликт без по-нататъшни битки.

Тъй като несъответствието между руските и американските тактически ядрени оръжия е толкова голямо, Москва може да възприеме ядрен отговор на НАТО за неубедителен.

Един пример би бил полезен:

Москва атакува една или всички балтийски държави със своите конвенционални сили, за да установи контрол над някои или всички територии на тези държави. Позовавайки се на член 5, НАТО отговаря с конвенционални сили - и започва битка.

Москва, загрижена за непълноценността на своите военни в тази битка с воденото от САЩ НАТО, обмисля използване на малко ядрено оръжие някъде в театъра на бойни действия като предупреждение за по-лоши неща, които предстоят.

В очите на Москва може би НАТО ще се притесни за ескалацията на бойните действия от конвенционални към ядрени - особено потенциалното използване на по-мощни ядрени оръжия от Русия срещу европейски и американски градове - и ще спре контраофанзивата си срещу руските сили.

Всъщност Москва може да възприеме погрешно, че ако НАТО няма тактическия ядрен капацитет, за да отговори, е по-вероятно да отстъпи, отколкото да изстреля стратегическо оръжие срещу Москва и да рискува по-нататъшна ескалация.

Като държи на своето предимство, Москва може да заплаши с допълнителни ядрени удари, освен ако сраженията не приключат при условията на Русия. В идеалния свят на Русия, НАТО може да реши, че няма добър вариант за отговор и да реши да прекрати военните действия и така Москва ще запази придобивките си.

Имайки предвид тези изчисления, Русия играе хазарт и взривява 10-килотоново ядрено оръжие на европейския театър, а ядреното възпиране се проваля за първи път в историята.

И така, какво общо има ядрени конфликт с НАТО, с Украйна?

Ако Русия се почувства успешна с последния си авантюризъм в Украйна, тя със сигурност би могла да се насърчи да се опита да разшири сферата си на влияние в Европа, включително чрез атакуване на членове на НАТО.

Всъщност предимството на Москва в нестратегическите ядрени оръжия може да насърчи поемането на по-голям риск сега и в бъдеще, дълбоко подкопавайки европейската сигурност и интересите на САЩ.

Както видяхме досега - от информационни кампании до кибератаки, до военни движения - Русия ще използва всеки инструмент в своя арсенал, за да постигне своите геополитически цели.

Този подход може да включва използването на тактически ядрени оръжия в някакъв момент срещу НАТО - което означава, че тези така наречени малки руски ядрени оръжия са потенциален голям проблем за нас и нашите съюзници.

Путин играе покер със Запада

Путин играе покер със Запада

Твърди се, че се разглеждат всички планове - от масирана атака срещу Киев до хибридни операции. Никой няма интерес обаче от край на ескалацията, анализира добър руски източник в Москва

*The Heritage Foundation (съкратено Heritage) е американски консервативен мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия, насочен основно към публичната политика. Фондацията поема водеща роля в консервативното движение по време на президентството на Роналд Рейгън, чиито политики са взети от политическото проучване на Heritage Mandate for Leadership. Оттогава The Heritage Foundation продължава да оказва значително влияние в изготвянето на публичната политика в САЩ и се счита за една от най-влиятелните консервативни организации за обществена политика в Съединените щати.