Председателят на Европейския съвет Доналд Туск осъди руските въздушни удари в Сирия, тъй като подпомагат „кървавото” правителство на сирийския президент Башар Асад и доведоха до нова вълна от мигранти към Европа, цитиран от Ройтерс.

Действията на Русия в Сирия влошиха още повече вече тежката ситуация, изтъкна Туск по време на среща с новия премиер на Грузия Гиорги Квирикашвили в Брюксел.

Меркел и Давутоглу ужасени от руските удари в Сирия

Меркел и Давутоглу ужасени от руските удари в Сирия

Анкара ще поиска от НАТО използване на оборудване

Като пряко следствие от руската военна кампания кървавият режим на Асад затвърждава позициите си, умерената сирийска опозиция губи територии и хиляди бежанци бягат към Турция и Европа, добави европейският представител.

Кремъл обяви днес, че няма доказателства за цивилни жертви при руските авиоудари в Сирия. Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел изтъкна, че е ужасена от руските удари и причиненото страдание на цивилни граждани в Сирия.

В същото време ООН призова Турция да отвори границите си за хиляди бягащи сирийци от град Алепо в съответствие с международните задължения за защита на хора, бягащи от конфликт или преследване.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви пред партията си в парламента на страната, че около 70 хиляди сирийски бежанци могат да достигнат турската граница, ако се засили военната кампания в Сирия.

По думите му Турция няма да затвори вратата си за бежанците.

Междувременно стана ясно, че Меркел се е обадила на гръцкия премиер Алексис Ципрас, за да го запознае за водените вчера разговори с турския президент Реджеп Ердоган и Давутоглу. Вчера Берлин и Анкара обявиха, че ще поискат НАТО да се включи в овладяването на кризата с мигрантите. Ципрас е заявил ясно пред канцлера, че всички действия на Алианса трябва да се провеждат в териториалните води на Турция.