Руските въздушни удари в Сирия все по-рядко са насочени срещу групировката ДАЕШ („Ислямска държава”). Това става ясно от анализ на британската фирма IHS, цитиран от "Франс прес". 

Компанията отбелязва, че приоритет на Москва е да помогне на режима на Башар Асад, а не в борба срещу тероризма.

През първата четвърт на 2016 година 26% от руските удари в Сирия са били насочени към ДАЕШ; 22% през второто тримесечие и 17% през третото тримесечие, показва IHS Conflict Monitor.

Миналият септември президентът Владимир Путин обяви, че руската мисия е борба срещу международния тероризъм и конкретно срещу ДАЕШ”, заяви руският анализатор Алекс Кокчаров от IHS Country Risk.

Нашите данни показват, че не е такъв случаят”, поясни той и добави: „Приоритетът на Русия е да предостави военна подкрепа на правителството на Асад и, най-вероятно, да трансформира сирийската гражданска война от многостранен конфликт в конфликт между сирийското правителство и джихадистки групи като „Ислямска държава”.

Според него това „подкопава” международната подкрепа срещу опозицията.

Британската компания също потвърждава, че контролираната от ДАЕШ територия продължава да се стопява – от 68 300 квадратни километра през юли до 65 500 квадратни километра миналата седмица.