Посолството на САЩ в Москва обвини руските власти, че не пускат дипломатическия персонал до имот на дипломатическата мисия извън руската столица, след като първоначално позволи достъп до днес на обяд, за да може персоналът да събере нещата си, информира Ройтерс.

Посолството на САЩ в Москва може да намали издаването на визи

Посолството на САЩ в Москва може да намали издаването на визи

Във връзка с намаляването на броя на американските дипломати в Руската федерация до 455 души

Припомняме, Русия наложи ответни мерки на санкциите на САЩ. Владимир Путин обяви през уикенда, че близо 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия. Също така ще бъдат иззети складове на САЩ и вила в Серебряный Бор.

Представител на руското външно министерство заяви, цитиран от местната агенция РИА "Новости", че американското посолство е изпратило камиони без първо да поиска разрешение, което според източника се изисква от закона, защото имотът е в защитена зона.

Путин гони 755 американски дипломати

Путин гони 755 американски дипломати

Кремъл конфискува вила и склад на посолството на САЩ

Вилата е наета от американското посолство, за да се използва от персонала за почивка и развлечение.

Оператор на Ройтерс пред вилата е видял да пристигат на мястото пет автомобила с дипломатически номера, включително и камион. Той заяви, че не са допуснати.

"В съответствие с уведомлението на руското правителство американската мисия в Русия се предполагаше, че трябва да получи достъп до нашата вила до обяд на 1 август", каза говорител на посолството.

Цял ден нямахме достъп. Обърнахме се към руското правителство за обяснение защо не ни допускат, добави представителят.

Представител на руското външно министерство подчерта, че американците са си виновни, защото не са се сдобили с необходимото разрешение.

Да се обвинява Русия, че е блокирала достъпа граничи с "преднамерена провокация", поясни източникът.