Решението на Украйна да блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН във връзка с кончината на руския постоянен представител в организацията Виталий Чуркин е "отвъд доброто и злото".

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция с шведския си колега след среща в Москва, информират руски медии.

Почина Виталий Чуркин

Почина Виталий Чуркин

Постоянният представител на Русия в ООН си отиде на 64-годишна възраст

"Знам как работи Съветът за сигурност на ООН. Почти нямам никакви съмнения, че постоянният представител на Украйна не би го направил самоинициативно. Това означава, че му е било наредено да го направи", обясни Лавров.

"Това е в противоречие с християнските ценности. Отвъд доброто и злото. Благодарение на украинските власти ние сме свикнали с факта, че някой в страната им се държи с руснаците, и всеки, който отказва да играе по свирката на неонацистите, точно по този начин", продължи Лавров.

По-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова писа във "Фейсбук", че решението е "същността" на сегашната украинска власт.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира, че поведението на Украйна "не е толкова важно, колкото загубата, която руската дипломация понася".

Снимка 279642

Източник: архив ЕПА

Припомняме, руският посланик Чуркин почина вчера на 64-годишна възраст. Според американски източници дипломатът е получил инфаркт. Днес Чуркин щеше да навърши 65 г. Виталий Чуркин оглавяваше руската мисия в ООН от април 2006 г.