Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че единствената цел на провежданите ракетни тестове е да се подготви страната при "мащабна инвазия" на Русия, съобщават световни агенции.

Според него армията на Киев може да се защити сама от руска "агресия".

Украйна започна ракетни учения до Крим, Русия дебне

Украйна започна ракетни учения до Крим, Русия дебне

Те вече започнаха. С други думи всичко върви по план

Припомняме, Украйна провежда двудневни ракетни учения, които по план ще приключат днес. Русия, която е в бойна готовност в района на Черно море, заплаши да сваля украински ракети, ако сметне, че са заплаха.

Обръщайки се към украински военнослужещи по време на официално мероприятие, държавният глава на Украйна изтъкна, че ученията целят демонстрация, че украинската армия е способна да се противопостави на всяка агресия от Москва.

"Нека подчертая още веднъж: единствената причина за провеждането на тези учения (от ВВС на Украйна) е винаги да бъдат подготвени при мащабна инвазия на агресивния ни съсед. Сигурен съм, че през последните две години сме демонстрирали, че създаваме нова украинска армия", заяви Порошенко.

Наша отговорност е да създадем военновъздушна отбрана за Киев и цяла Украйна и че никой не може да ни спре, добави той.

На първия ден от ученията украинските сили изстреляха 16 ракети със среден обсег на действие на близо 30 километра от кримското въздушно пространство.