Бившият президент на Грузия Саакашвили заяви, че е било грешка да напусне Грузия, предаде ТАСС.

 "Да напуснеш страната си е най-лошият избор", каза той. Това, за което най-много съжалявам днес, е, че напуснах Грузия през 2013 година. Изоставих всичко и си тръгнах. Направих го не, защото се страхувах да не бъда пратен в затвора. Знаете, че ме заплашиха за същото в Украйна. Напуснах, защото бях уморен и хората се умориха от мен. Дадох шанс на хората да си отдъхнат. Но днес смятам, че това беше грешка ", каза той в интервю за телевизионния канал Mtavari Arkhi.

Зеленски връща украинското гражданство на Саакашвили

Зеленски връща украинското гражданство на Саакашвили

Саакашвили не се интересува от заемането на длъжности в Украйна

Михаил Саакашвили беше президент на Грузия от януари 2004 г. до ноември 2007 г. и от януари 2008 г. до средата на ноември 2013 г., когато напусна страната няколко дни преди изтичането на мандата му. По-късно той живя в САЩ и Украйна.

През 2014 г. грузинските прокурори повдигнаха няколко обвинения срещу Саакашвили.

Той беше обвинен в репресия срещу мирните демонстранти през ноември 2007 г .; незаконно проникване в сградата на телевизионния канал Imedi; незаконно придобиване на имущество, принадлежащо на бизнесмена Бадри Патаркацишвили; организиране на въоръжено нападение срещу депутата Валери Гелашвили през 2005 г .; разкриване на престъпление и фалшифициране на разследване за убийството на банкер Сандро Гирглиани през 2006 г .; и присвояване на около 5 милиона долара от държавни фондове през 2009-2012 година.

Михаил Саакашвили си поиска грузинското гражданство

Михаил Саакашвили си поиска грузинското гражданство

Бившият грузински президент иска да участва в политическия живот на страната

Градският съд на Тбилиси през януари 2018 г. осъди задочно Саакашвили на три години затвор след пробация за убийството на банкера Сандро Гирглиани през 2006 г. Политикът беше признат за виновен за злоупотреба със служебно положение. През юни 2018 г. градският съд на Тбилиси осъди задочно Саакашвили на шест години зад решетките след проверка за нападението срещу депутата Валери Гелашвили.

След като получи украинско гражданство през май 2015 г., грузинското му гражданство беше отменено през декември 2015 г. Докато беше в Украйна, той бе шеф на Международния съвет за реформи и беше назначен за губернатор на Одеската област в края на май 2015 г., но напусна през ноември 2016 година. 

След като освободи поста, той създаде собствена партия, като критикува властите. През юли 2017 г., докато Саакашвили беше в САЩ, Порошенко го лиши от украинското гражданство. През февруари 2018 г. Саакашвили бе изгонен в Полша, откъдето се премества в Холандия. Там му беше предоставена лична карта и разрешение да живее и работи в Европейския съюз.

Саакашвили настоя ЕС да наложи санкции на Порошенко и приближените му

Саакашвили настоя ЕС да наложи санкции на Порошенко и приближените му

Нарушили човешките му права

Той успя да се върне в Украйна едва след като Володимир Зеленски спечели президентската надпревара. Очакваше се неговата партия Обединено национално движение да участва в предсрочните парламентарни избори това лято, но малко преди гласуването Саакашвили се оттегли от надпреварата, за да подкрепи партията на Зеленски.