Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили е бил депортиран в Полша. Това обяви говорител на граничните служби на Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Този човек пребиваваше незаконно на украинска територия и следователно, в съответствие с всички юридически процедури, той беше върнат в страната, откъдето е пристигнал", изтъкна говорителят Олех Слободян в публикация във "Фейсбук".

Уточнява се, че около 16 ч. киевско време чартърен самолет е излетял от Украйна за Полша със Саакашвили на борда.

По-рано днес той обяви в профила си във "Фейсбук", че е бил "отвлечен" от неизвестни "похитители", облечени в камуфлажни униформи. 

Саакашвили "отвлечен" в Киев

Саакашвили "отвлечен" в Киев

Бил арестуван от неизвестни "похитители"

Саакашвили беше обвинен в незаконно прекосяване на полско-украинската граница в началото на септември миналата година.

В края на октомври украинската миграционна служба отказа да предостави на Саакашвили статут на лице, което се нуждае от допълнителна закрила. Съдът обяви решението за законно. Саакашвили протестира решението, обаче апелативният съд го потвърди. Адвокатите на политика подадоха жалба във Върховния съд на Украйна.

В началото на февруари министърът на правосъдието Павел Петренко заяви, че прокуратурата продължава процедурата по екстрадицията на Саакашвили. Той смята, че властите в Киев искат да го депортират в Грузия. Според Саакашвили подобен ход ще доведе до масови протести в Украйна.

В Грузия бившият президент е обвинен по няколко наказателни дела. Тбилиси нееднократно поиска от Киев да екстрадира Саакашвили.