Югозападната германска провинция Саарланд е първата в Германия, която ще отмени ограниченията в борбата с коровируса от 6 април. Ще бъде разрешено отварянето на местата за развлечение, спорт и други. Това обяви премиерът на провинцията Тобиас Ханс, цитиран от АФП.

Ханс поясни на пресконференция, че също ще отворят кината, театрите, концертните зали, ресторантите с тераси и фитнесите. По думите му след Великден ще се разрешават и събирания до 10 души.

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел видя разклащане на ЕС, ако всеки поотделно купува ваксини

Меркел защити решението на правителството й да се сдобие с ваксини чрез ЕС

Хората, които посещават тези места, ще трябва да спазват правила за хигиена и ще трябва да представят бърз антиген тест с отрицателна проба, поясни премиерът.

Магазините в провинцията са отворени от началото на март.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел призна, че е допуснала грешка, след като по-рано тази седмица договори с премиерите на 16-те провинции затягане на мерките около Великден. Канцлерът потвърди, че Германия оттегля план за налагане на петдневна блокада по Великден.

Освен удължаване съществуващите мерки до 18 април, включително затваряне на културните и спортните места и местата за развлечение, Меркел и премиерите наредиха по-твърди мерки между 1 и 5 април. Почти всички магазини според плана трябваше да затворят по време на петте дни, а религиозните служби по Великден да се провеждат онлайн. Само хранителните магазини трябваше да работят на 3 април, събота.

"Шпигел" нарече мерките "скандални" и отбеляза, че правителството напълно обърка приоритетите и вместо това трябва да се фокусира върху подобряване на имунизационната кампания и стратегията за тестване.

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел призна: Допуснах грешка, отменяме блокадата по Великден

Меркел обясни, че решението е било с добри намерения, но сега е ясно, че е грешка