Аржентински съд официално призна държавата за отговорна за избиване на над 400 коренни жители преди близо един век, съобщава "Франс прес".

Безпрецедентният процес препоръчва изплащане на обезщетения.

След шест съдебни заседания, продължили един месец, съдът произнесе присъда, прочетена на испански и на езиците ком и мокоит, и счете "за доказана отговорността на държавата" в "престъпления срещу човечеството" в рамките на "геноцид на коренното население" в резерват в северната провинция Чако.

Съдът е установил, че сутринта на 19 юли 1924 г. полицаи, жандармеристи и няколко въоръжени цивилни, подпомогнати от самолет, са пристигнали в района на резервата, където хиляда души - семейства от етническите групи ком и мокоит, и селскостопански работници стачкуват срещу нетърпимите условия за работа в полетата с памук.

Въоръжените мъже открили огън, като стрелбата продължила един час. Те убиват "между 400 и 500 представители на етническите групи ком и мокоит, а ранените, които не успяват да избягат, са убити по възможно най-жесток начин, като са осакатявани и заравяни в масови гробове".

Постановено е прилагане на мерки за изплащане на исторически обезщетения за т.нар. "клане в Напалпи".

Сред тях са публикуването на текста на присъдата в Държавен вестник, включване на историята за клането в училищните програми, излъчване на процеса по обществената телевизия, продължаване на съдебно-медицинските проучвания за ексхумиране и преместване на останките на жертвите.

През 2020 г. вече беше издигнат мемориал в тяхна памет.

Процесът "Напалпи" има голяма символна стойност и е първи по рода си в Аржентина. Той дава знак, че започват да стават видими престъпленията, извършени срещу коренното население по време на създаването на Аржентина като нация през 19 век и след това.