Съдиите от Окръжния административен съд на Киев, които приеха решението за денационализация на Приватбанк, сигнализираха Главната прокуратура и Държавното бюро за разследване с искане за разследване срещу действията на президента Петро Порошенко, председателя на Националната банка и правосъдния министър, обвинявайки ги във вмешателство и натиск, пише ТАСС, позовавайки се на информация от съда.

"Съдиите от колегиума, които са взели решението по делото за национализация на Приватбанк, са се обърнали към председателя на Висшия съвет по правосъдие заради вмешателство в тяхната работа, а така също и към ръководството на Генералната прокуратура на Украйна и Държавното бюро за разследване с изявление за извършено престъпление, което трябва да бъде разгледано в съответствие с изискванията на Наказателно-процесуален кодекс на Украйна.

По-специално, от съдиите се изисква да започнат досъдебно разследване срещу държавния глава, министъра на правосъдието и председателя на НБУ, като въведат съответната информация в Единния регистър на досъдебните решения, което ще доведе до наказателна отговорност на извършителите ", се казва в текста.

Съдиите молят да бъде образувано досъдебно производство за държавния глава, правосъдния министър и председателя на Националната банка на Украйна (НБУ) след внесени съответни доказаталества в Единния регистър на досъдебните решения, в резултат на което виновните лица да бъдат привлечени към отговорност, се казва в текста.

Тимошенко обвини Порошенко във фалшифициране на изборите

Тимошенко обвини Порошенко във фалшифициране на изборите

Бил нагласил резултатите в своя полза

Както се отбелязва в изявлението на съда, "държавното ръководство, коментрайки техното решение за признаване незаконна национализацията на Приватбанк, са направили изявления, които са пряка заплаха за съдебната система на Украйна, засягат нейната независимост и безпристрастност".

Съдиите също молят "да бъдат приети реални мерки за обезпечаване на тяхната защита от произволни и незаконни действия на държавното ръководство и да се предотврати повторение на такива случаи в бъдеще. Те се обръщат към Държавното бюро за разследване с изявление за извършено престъпление от президента Петър Порошенко, министъра на правосъдието Павел Петренко и председателя на Националната банка Яков Смоли. Също така поставя пред парламента въпроса за започване на процедура за импийчмънт на сегашния президент.

Миналата седмица, окръжен административен съд на Киев, след като разгледа делото на украинския бизнесмен Игор Коломойски, обяви незаконно национализацията на украински Приватбанк. След това, Порошенко одобри решението на Националната банка да обжалва решението на съда, според който национализацията на Приватбанк се счита за незаконна.

Депутат на Порошенко предлага парламентът да се саморазпусне

Депутат на Порошенко предлага парламентът да се саморазпусне

Следващите парламентарни избори там са през октомври