Във Федералния съд в Бруклин гангстерите, които съдия Никалъс Гарофис е осъдил често са болнави хора, които са на път да починат в затвора.

По време на скорошната му визита в България гангстерите, които американският съдия забелязал по улиците на София били добре облечени и придружавани от охрана.

Българските криминални босове шофирали последен модел „Мерцедес", символ на техния статут.

Те дори, според официални лица, плащали левовия еквивалент на $16 на гласоподаватели, за да подкрепят определена парти, отбелязва американският вестник Newsday.

Законът на саморазправата управлява в България до толкова, че официалните американски власти предупреждават туристите за организираната престъпност.

Като опит да се поощрят реформите в балканската държава американското министерство на правосъдието е спонсорирало пътуването на съдия Гарофис през ноември.

56 годишният американец, който е федерален съдия от 2000 година, е бил изненадан от въпрос на студент по право, по време на лекцията му пред аудитория.

Дали някога ми е предлаган подкуп, по време на дело с което съм се занимавал?, заявява Гарофис, пред Newsday.

Оптимист съм, че има цяло ново поколение професионалисти, които много добре усещат, че България се нуждае от управление и законодателни решения, които да помогнат за влизането в сила на законите.

Дали политиците ще помогнат - това е отворен въпрос, коментира американският юрист.