Съдия Антъни Кенеди от Върховния съд на САЩ съобщи, че се пенсионира от 31 юли, съобщават местни медии.

81-годишният беше номиниран за съдия в най-висшата съдебна инстанция в САЩ от президента Роналд Рейгън. През 1988 г. той стана съдия от Върховния съд.

Лидерът на мнозинството на САЩ в Сената Мич Макконъл заяви , че горната камара ще гласува за потвърждение на нов съдия през есента.

Почина съдията от Върховния съд на САЩ Антонин Скалия

Почина съдията от Върховния съд на САЩ Антонин Скалия

Първият юрист от италиански произход, назначаван в авторитетната нституция...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че процесът по избор на наследник на Кенеди ще започне "веднага". Той добави, че има списък с 25 потенциални кандидати. Американският лидер добави, че иска да номинира съдия, който ще служи 40-50 г.

Според анализатори пенсионирането на Кенеди е политическо земетресение, което може да засегне милиони хора, а също така това е възможност за Тръмп да остави трайна следа в САЩ.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси предупреди, че наследникът на Кенеди "може радикално да промени курса на американското правосъдие през следващите десетилетия".

"Бъдещето на демокрацията ни е заложено на карта", добави тя.

Кенеди беше важен "суинг глас" - решаваш вот, когато няма ярко изявено мнозинство, в съда повече от десетилетие. Той ще бъде заменен от консерватор, който ще може да допринесе за налагане на нови ограничения по важни теми като аборта, ЛГБТ общността и изборното право.

Първото заседание на Върховния съд е през 1790 г. Съдът се е доказал като решаваща институция за запазване върховенството на закона в американското общество, изпитвайки конституционно прокараните от политиците закони.

В деветчленния съд 30 г. 81-годишният Кенеди заставаше на страната на либералното правосъдие в полза на правата на гейовете, правото на аборт, включително по случаи за расата, смъртното наказание и правата на хората, задържани без обвинения в Гуантанамо. Той е написал почти всички големи решения за хомосексуалистите, включително отсъждане от 2015 г., с което еднополовият брак се обявява за конституционно право на национално ниво.

Но Кенеди също така беше ключов глас, когато консерваторите спечелиха на изборите за президент през 2000 г., за правото да се притежава оръжие и други.

Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд

Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд

Горсъч е на 49 години

Без Кенеди съдът ще бъде разделен на четирима консервативни съдии, номинирани от президенти от Републиканската партия, и четирима либерални съдии, които са издигнати от демократични президенти.

Тръмп вече номинира един съдия, който беше избран от Конгреса. Нийл Горсъч положи клетва през април 2017 г. Той замени починалия Антонин Скалия. Върховните съдии в САЩ се избират пожизнено.