Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще се изправи пред съда по обвинение в даване на подкуп на свидетели, съдът в Милано насрочи за 5 април съдебно заседание по делото, предаде Би Би Си.

Обвинението е свързано с опити на Берлускони да подкупи свидетели по друго дело - за сексуалните му партита с непълнолетни момичета.

Първоначално заседанието беше насрочено за 3 октомври 2016 г., но беше отложено за 15 декември заради здравословните проблеми на експремиера. Впоследствие датата беше променена отново и делото ще се гледа през пролетта.

Прокуратурата го обвинява в даване на подкупи на свидетели по предишни съдебни процеси, при които Берлускони беше напълно оправдан.

Съобщава се, че той е платил около 10 милиона евро за мълчанието на 22-ма души, присъствали във вилата му на партитата с непълнолетни. Според следствието, половината от тази сума е дадена на мароканската танцьорка Карима ал Махруг, известна като Руби.
През периода, в който се смята, че е поддържала интимни отношения с обвиняемия, тя не е имала навършени 18 години. Самият Берлускони пред съда отрече да е имал интимни отношения с Руби и други нейни връстнички.