Три дни след самозапалването на журналистката Ирина Славина властите игнорират трагичната й смърт, докато в социалните мрежи се надигна вълна от болка и възмущение.

На 2 октомври Славина, която беше главен редактор на изданието "Коза Пресс" в Нижни Новгород, се заля с бензин и се самозапали до сградата на областната полиция. Преди това тя написа във Фейсбук профила си: "Моля да вините за смъртта ми Руската федерация."

"Убиха я с дългогодишен тормоз" - изригнаха социалните мрежи.

Славина е била обект на системно преследване от страна на властите. Налагани са й огромни глоби, които са довели семейството й до нищета, съобщава радио "Свобода". Ден преди смъртта й е извършен обиск, при който са й иззети всички средства, с които е осъществявала професионалната си дейност.

Три дни след самозапалването й губернаторът на Нижегородска област Глеб Никитин написа в Инстаграм, че искрено скърби за трагичната й гибел и засега е единственият представител на властите, който прояви съпричастност.

До момента единствената реакция на другите институции са прессъобщенията, с които фактически снемат от себе си отговорността за смъртта на журналистката.