Нарастването на случаите на коронавирус в Сан Франциско, щата Калифорния, наложи поставянето на града под нови строги правила, започващи в понеделник, съобщи кметът Ландън Брийд в Twitter в събота.

Въвежда се полицейски час.  Всички "несъществени" предприятия ще бъдат затворени и членовете от различни домакинства няма да имат право да се събират между 22:00. и 5 сутринта до 21 декември.

Байдън призова към единство и отговорност преди Деня на благодарността

Байдън призова към единство и отговорност преди Деня на благодарността

3 млн. американци са отпътували за празниците, въпреки препоръките

Ресторанти на открито, търговията на дребно и фитнесът на открито ще останат отворени. Зоопарковетаи мини голфът също може да останат отворени.

Погребенията са разрешени на закрито с до 12 души, а религиозните служби на открито са разрешени с до 200 души.

Градът издаде и съвети за пътуване, като предупреди жителите да не пътуват извън окръга.

"Не знам как да бъда по-ясна - това е най-опасното време, с което сме се сблъсквали по време на тази пандемия. Не пътувайте и не се събирайте с други, призова Брийд. Това е най-агресивният скок, който градът е виждал досега. Понастоящем имаме по 118 нови случая на ден, спрямо 73 на ден през първата седмица на ноември", каза тя. "За седмицата от 16 ноември имахме 768 диагностицирани случая, в сравнение с 217 диагностицирани случая през седмицата от 12 октомври."

Фаучи призова американците да избягват пътуванията за Деня на благодарността

Фаучи призова американците да избягват пътуванията за Деня на благодарността

Поради риск от заразяване с коронавирус

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм наложи нощен полицейски час през декември на 19 ноември за 41 окръга в "лилаво" ниво, но това не се отнасяше за Сан Франциско по това време. Лилавото или ниво 1 е най-тежкото ниво, което показва, че вирусът е широко разпространен в даден район - с повече от седем случая на 100 000 жители.

В петък окръг Лос Анджелис издаде заповед за срок между 30 ноември до 20 декември, която включва по-строги ограничения за излизане и събирания.

Според новата заповед жителите се призовават да останат в къщи колкото е възможно повече и да носят маски за лице навън.

Забранени са публични и частни събирания с никого извън домакинството. Религиозните служби и протестите са освободени. Ограниченията за заетост на търговците на дребно ще бъдат ограничени до 35%, моловете - 20% и 50% за фитнес центровете.

Здравните служители изразиха опасения относно скока в предаванията преди празника на Деня на благодарността и предстоящите празници следващия месец. Понастоящем близо 90 000 са хоспитализирани с вируса в САЩ.

СЗО призова американците: Останете вкъщи за празниците

СЗО призова американците: Останете вкъщи за празниците

Призивът е и към Северна, и към Южна Америка след скок на заразени

Въпреки призивите американците да си останат у дома за Деня на благодарността, поне 3 млн. души са пътували за празничните дни.