Държавната сирийка агенция SANA съобщи за сблъсъци в т. нар. зона за сигурност между опозиционните Сирийски демократични сили и турските военни с контролираните от тях сирийски формирования.

Уточнява се, че сблъсъците са станали в района на Рас ел Аин в североизточната част на страната, който е в установената от Турция зона за сигурност.

Турското министерство на отбраната обвини кюрдските отряди, че са атакували турски военен патрул. Според Анкара кюрдите са използвали ракети и гранатомети. Загинал е един военен, още петима са ранени.

Престрелка между турски и сирийски войски на границата

Престрелка между турски и сирийски войски на границата

Сирийските части нахлули в четири погранични села, турските бойци опитали да ги спрат

Междувременно базираната в Лондон правозащитна организация Обсерватория по човешките права съобщи, че при сблъсъци между Рас ел Аин и Тел Тамр в провинция Хасака на 26 октомври са загинали най-малко 15 души.

Според информация на SANA, сили на сирийската армия продължават да настъпват към границата с Турция. Същевременно кюрдските бойци от групата "Касад" са започнали изтегляне от 32-километровата зона край сирийско-турската граница.

Съгласно мирния план, договорен между президентите на Турция и Русия Реджеп Таип Ердоган и Владимир Путин, кюрдските сили трябва да се изтеглят на повече от 30 км от турската граница.

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Той иска зона за сигурност от 340 км и дълбочина 30 км