Сръбският президент Александър Вучич се бори с трудно решение, пише Джейми Детмер за "Политико". Трябва ли да прегърне Европа или трябва да продължи да се опитва да лавира, като преследва кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС, като същевременно поддържа братски връзки със своя традиционен славянски съюзник Русия?

Враговете на Вучич се възмутиха от неговото седене върху оградата и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия. "Досега дори бруталната война в Украйна не е накарала сръбския президент Александър Вучич да промени курса", твърди Димитър Бечев, гостуващ сътрудник в Carnegie Europe. Той отбеляза, че Белград е претъпкан със заможни руснаци и средна класа, които се възползват от ежедневните полети, безвизовия режим и непретенциозните правила за пребиваване.

Но в ексклузивно интервю за POLITICO, в кулуарите на неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността, Вучич посочи, че оценява, че времето за преосмисляне настъпва и намекна за евентуално прескачане на оградата.

Точно преди да напусне Белград за Мюнхен, Вучич каза пред сръбската телевизия, че страната е хваната между чука и наковалнята. А на въпрос на POLITICO дали е настъпил моментът за Сърбия, той отговори: "Ще получите едно изречение от мен: Сърбия ще остане по пътя си към ЕС. Добре, направете си изводите. Но мисля, че ме разбирате".

Характерно навеждайки глава, за да подчертае, той добави: "Ние ще имаме някои трудни избори в бъдеще, без съмнение. Това е всичко, което мога да кажа."

"Трудно" е дума, която Вучич често използва.

Когато замина за Мюнхен, той отбеляза в Instagram, че отива на конференцията за "трудни срещи". И при моята среща с него той използва думата многократно, като каза, че двустранните му разговори са били трудни, "защото имаме различни гледни точки от повечето западни страни и затова нищо не е лесно".

Сръбският президент подбира внимателно думите си, съобщавайки също толкова много чрез намеци и устни подтиквания, които обещават заключение - но той винаги накрая млъква.

Дали това е индикация, че той все още иска да е на два стола, или показва лидер, който е близо до историческо решение? Неговите съветници посочват последното, докато критиците му твърдят, че той все още преследва "стратегия на постоянно подхлъзва Запада и сръбските умерени срещу Москва и неговата вътрешна дясна база", според Ивана Страднер, анализатор във Фондацията за защита на демокрациите.

И това може да е така, но в една бурна политическа кариера, продължила повече от 30 години, Вучич направи някои големи обратни завои - последният от които беше участието в разговори за "нормализиране" на отношенията между Сърбия и Косово, чиято независимост нито Белград, нито Москва признават.

И в понеделник Вучич и премиерът на Косово Албин Курти най-накрая дадоха мълчаливо одобрение на посредничеството на ЕС и подкрепен от Съединените щати план за подобряване на връзките в дългосрочен план. Въпреки че, говорейки след председателството на преговорите в Брюксел, върховният представител на ЕС Жозеп Борел също каза, че е "необходима още работа" и двамата лидери ще се срещнат отново следващия месец.

Вагнер и сърбите - наети да изтезават и екзекутират

Вагнер и сърбите - наети да изтезават и екзекутират

Бруталните руски наемници имат дебели връзки в Западните Балкани, но Сърбия само говори, а не действа

Преговорите за Косово бяха включени и в двустранната среща на Вучич с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Мюнхен, като едно от препятствията беше създаването на асоциация на общините със сръбско мнозинство в Косово и споровете относно обхвата на нейните правомощия. "Това, което мога да кажа, е, че те (американците) искаха да чуят нашата страна. Показаха уважение към толкова малка страна като нас. И ние знаем какво очакват; но те също знаят какво чувстваме за безопасността и сигурността на нашите хора в Косово", каза той.

Междувременно Блинкън описа срещата като "продуктивна", подчертавайки, че "споделяме желанието на Сърбия за бъдеще с ЕС". И е забележително, че през последните седмици служители на Европейската комисия също туитват приятелски забележки за Сърбия - музика за настроение, която може да бъде прелюдия към вземането на Вучич по-голямо "трудно решение" отвъд Косово, а именно дилемата, пред която е изправен при избора на пътя към ЕС или поддържане на тясно приятелство с Русия.

Сръбският лидер явно чувства силен натиск и от двете страни.

От една страна, той с гордост говори, че Сърбия привлича чуждестранни инвестиции. "Както знаете, миналата година привлякохме 4,4 милиарда евро, което е много повече от много средно големи страни от Европейския съюз. И повечето от тези инвестиции идват от ЕС", каза той. Fitch наскоро потвърди рейтинга BB+ на Сърбия и похвали нейната "надеждна рамка на макроикономическата политика, разумна фискална политика и донякъде по-силно управление" - въпреки че постави тези фактори срещу високия нетен външен дълг и предупреди, че "геополитическите рискове остават".

Това показва, че напредъкът по "европейския път" ще бъде от решаващо значение за Сърбия, икономически. А представители на ЕС подчертаха, че всеки напредък към присъединяване зависи от пренасочването на Белград към външната политика на блока.

От друга страна, Русия е традиционен съюзник, който подкрепи Сърбия за Косово и проучванията на общественото мнение след нахлуването на Украйна не обещават западен наклон.

Четири месеца след началото на войната на Русия проучване установи, че 51 процента от сърбите биха отхвърлили членство в ЕС, като само 34 процента казват, че биха гласували за присъединяване. И в това проучване руският президент Владимир Путин оглави списъка на любимите лидери. По подобен начин проучване от юли 2022 г. на New Third Way установи, че 66 процента от сърбите се чувстват по-близо до Москва, отколкото до Запада, а 40 процента искат край на преговорите за членство с ЕС. Резултатите показват също, че 59 процента от сърбите обвиняват Запада за войната в Украйна, като 23 процента обвиняват Русия, а 18 процента казват, че Москва и Западът споделят отговорността.

Обръща ли се Сърбия на запад?

Обръща ли се Сърбия на запад?

Димът от скандала за връзката между "Вагнер" и Сърбия едва ли е без огън, а че по отношение на българо-македонския спор двете страни играят в един отбор

Така че не е ясно как Вучич може да се откаже от Русия и да прегърне с цялото си сърце Европа - дори ако наистина го иска.

Междувременно Русия също упражнява хибриден натиск върху Вучич. Два дни преди Мюнхен стотици сръбски националисти и проруски активисти, свързани с паравоенната група Вагнер, се събраха в Белград, настоявайки за прекратяване на процеса на нормализиране с Косово. Носещи транспаранти с лозунги като "Косово е сърцето на Сърбия" и "Предателството на Косово е предателство на Русия!" протестиращите отправиха смъртни заплахи към Вучич.

Крайнодесният лидер Дамян Кнежевич — организаторът на безредиците, който публично подкрепи групата Вагнер, която е набира в Сърбия — впоследствие беше арестуван и обвинен в подбуждане към насилие. А самият Вучич обвини протестиращите, че са антисръбски настроени и платени от чужденци - вероятно Русия.

Тези протести все още очевидно го дразнеха - същото се отнася и за набирането на сърби от Вагнер. "Нямам нужда от подкрепата на Вагнер; Нямам нужда да ме аплодират или критикуват", каза той, с нотка на раздразнение, единствения път в нашия разговор. Сърби, които са вербувани да се бият в Украйна, "ще бъдат арестувани, когато се върнат в Сърбия и са в обсега на нашите институции. Не се набира така в приятелска страна", добави той.

Но подобно на своите поддръжници, Вучич все още е очевидно огорчен от загубата на Косово. Той подчертава, че сърбите, преживели бомбардировките на НАТО по време на войната в Косово през 1999 г., могат да съчувстват на украинците. "В Сърбия не можете да чуете нито една лоша дума за украинците", каза той.

Но той също отбеляза, че сърбите виждат в играта двоен стандарт: "От първия момент ние осъдихме случилото се на 24 февруари. И винаги сме подкрепяли много териториалната цялост на Украйна. И дори днес мога да ви потвърдя, да, Крим, Донбас, Херсон са част от Украйна. Неговото оплакване - а според него и това на много сърби - е за двуличие и че териториалната цялост на Сърбия е от еднакво значение, но е пренебрегната. "Това е най-големият ни политически и психологически проблем", каза той.

По този начин борбата на Вучич за неговото "трудно решение" включва главата му, сърцето му, таяща неприязън към войната в Косово и, както той самият призна, упорита съпротива да бъде подтикнат да направи избор - твърдост, която много съответства на Сръбски национален характер, каза той.

Вучич: ЕС плаши Сърбия с изолация при провал на плана за Косово

Вучич: ЕС плаши Сърбия с изолация при провал на плана за Косово

Сръбският лидер няма да признае Прищина, нито ще я пусне в ООН