Сърбия е заплашена от епидемия от шарка, ако броят на ваксинираните деца не се увеличи, предупреждава епидемиологът Миланко Шеклер и посочва, че ваксината е единственият начин да се предотврати разпространението на болестта, пишат медии в Сърбия.

Той подчерта, че ваксината MMR в Сърбия е тествана и е напълно безопасна и че обществеността е подведена от различно съдържание на постове в интернет.

"В днешно време всички се правят на "умни" и не слушат професионалисти. Направете проучване колко лекари са ваксинирали децата си, тогава ще видите и всичко ще ви стане ясно", каза Шеклер пред Танюг.

Той оцени, че хората в Сърбия се държат по-отговорно към животните, отколкото към себе си - от една страна, каза той, те няма да купят куче, което не е ваксинирано срещу подобен тип вирус като шарка, докато от друга страна, ще откажат да ваксинират деца заради истории от интернет.

Шеклер посочи, че има увеличен брой болни в страни, където по-малко от 95 процента от населението е ваксинирано.

"Доколкото знам, ние сме с около десет процента под това, ако не и повече, въпреки че епидемиолозите и педиатрите през цялото време предупреждават, че ситуацията в Сърбия не е благоприятна", каза Шеклер.

В Сърбия потвърдиха случаи на едра шарка*

В Сърбия потвърдиха случаи на едра шарка*

Първите случаи на вариола в Сърбия са потвърдени при три малки деца, лекарите призовават родители към ваксинация

*Сръбските медии коригираха новината, като първоначално са направили грешка в превода от сръбски на английски. Написали са smallpox - което по света означава едра шарка, с това име се превежда и на български, установявайки грешката си, колегите в Сърбия са поправили на measles - което е дребна шарка. 

Редакцията на news.bg също се извинява и можем само да се радваме, че едрата шарка продължава да е унищожена в природата, след глобалната инициатива с ваксинация на СЗО през 20 век. 

Снимка 602330

Източник: news.bg