Сръбският парламент прокара поправка в Наказателния кодекс на страната, с която се въвеждат наказания за тези, които отричат геноцид и военни престъпления, определени като такива с решения на сръбски съдилища и Международния наказателен съд, съобщава "Политико".

В поправката не се включват решения на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия за извършен геноцид и военни престъпления.

Отричането на клането на повече от 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница от сръбската армия и паравоенни няма да бъде наказвано в съответствие с промяната. Причината е, че Сърбия не признава убийствата за геноцид, информира Balkan Insight. Международният наказателен съд също не е отсъждал подобно нещо.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия обяви, че кръвопролитията в Сребреница са геноцид и през март осъди един от най-известните подсъдими за убийствата. Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше осъден на 40 години затвор.

Радован Караджич обжалва 40-годишна присъда за геноцид

Радован Караджич обжалва 40-годишна присъда за геноцид

Адвокатът на Караджич Питър Робинсън заяви

"Сърбия има задължение към ЕС да въведе наказания при отричане на геноцид или военни престъпления", каза сръбският правосъден министър Нела Кубурович.

"По този начин ние изпълняваме задълженията си към европейските документи, които ние като държава подписахме", добави тя.

Наказанието за отричане на геноцид и военни престъпления варира от 6 месеца до 5 години затвор.