Сръбското правителство съобщава, че уебсайтът и ИТ инфраструктурата на неговото Министерство на вътрешните работи са били засегнати от няколко масивни атаки за отказ на услуга (DDoS) в събота, съубщават "Рекорд" и "Интелинюз".

"Досега пет големи атаки, насочени към изваждане от строя на ИТ инфраструктурата на Министерството на вътрешните работи, са били отблъснати", каза Белград, добавяйки, че правителствени служители и персонал от държавната "Телеком Сърбия" са успели да противодействат на атаките.

"Активирани са подобрени протоколи за сигурност, което може да доведе до по-бавна работа и случайни прекъсвания на определени услуги, всичко това с цел защита на данните на Министерството на вътрешните работи", коментира сръбското правителство.

DDoS атаките - които действат чрез наводняване на целеви уебсайтове с нежелан трафик, което ги прави недостъпни - идват на фона на поредица от подобни инциденти, за които отговорносът поемат подкрепящи Русия групи в контекста на нахлуването в Украйна, въпреки че никоя група не твърди, че стои зад атаките в Сърбия.

Докато Сърбия исторически се радва на топли отношения с Русия, нейният президент Александър Вучич отказа да признае резултатите от референдумите, които Русия проведе миналата година в частично окупираната украинска територия.

Анализ на Съвета за международни отношения предполага, че войната в Украйна може да подкопае влиянието на Русия в региона.

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Сръбският лидер очаква следващата зима да бъде много по-лоша

Въпреки това повишеното напрежение на Балканите, където наскоро станаха свидетели на ожесточени сблъсъци между етническите сърби в Северно Косово и етническите албански власти, накара косовския премиер Албин Курти да обвини Русия, че се опитва да разпали етническото напрежение.

"Сега, когато Русия беше тежко ранена в Украйна след нахлуването и агресията си, те имат интерес от разпространение. Те имат интерес да изнесат своя военен стремеж към Балканите, където имат клиент, който е в Белград", каза Курти.

В северната част на Косово, страна, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г. - и която Сърбия не признава - сръбски националистически организации, за които се съобщава, че са свързани с паравоенната група "Вагнер", заплашиха да се изправят срещу войските на НАТО.

КФОР разследва инцидент с непряк огън на 25 декември в непосредствена близост до патрул на КФОР. Инцидентът е с неизвестни въоръжени хора в района на Зубин поток.

Вучич каза в неделя, че ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КФОР) са отказали да му позволят да разположи до 1000 военни и полицейски служители на територията в отговор на неотдавнашните сблъсъци, съгласно правомощията си съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

НАТО не даде на Сърбия да изпрати войски в Косово

НАТО не даде на Сърбия да изпрати войски в Косово

Вучич е недоволен, че е бил информиран за решението в навечерието на Коледа

Това е първото искане за разполагане на войски, което Сърбия отправи от края на войните в Югославия и последва ареста на член на Косовските сили за сигурност по подозрение, че е застрелял и ранил двама млади сърби, на възраст 11 и 21 години, докато не са на служба .

Напрежението в Северно Косово също бе катализирано от избори, които косовските власти сега отложиха и които лидерите на сръбската общност заплашиха да бойкотират.

Министърът на отбраната на Сърбия каза, че сръбските въоръжени сили са били поставени на "най-високо ниво на бойна готовност" в края на декември на фона на непроверени твърдения от сръбски държавни медии, че косовската полиция е открила огън по блокада, издигната в знак на протест срещу ареста на бивш сърбин полицай.

Босна предупреждава EUFOR за радикални и екстремистки групи от Русия в страната

Босна предупреждава EUFOR за радикални и екстремистки групи от Русия в страната

Очаква EUFOR да предприеме адекватни мерки