Днес Франция чества националния си празник, с който се отбелязват 230 години от падането на Бастилията.

Агенциите обръщат специално внимание на факта, че на парада, съпътстващ празника, е присъствал индийският премиер Манмонах Синг. Той е специален гост на френския държавен глава Никола Саркози, съобщава АФП. Синг е първият високопоставен индийски държавник, който присъства на церемониите по случай националния празник на Франция.

Парадът премина от Триумфалната арка до площад „Конкорд". След края на военния марш, в който взеха участие и индийски войници, премиерът коментира, че той е станал свидетел на един „невероятен парад".

Величественият парад, на който ние станахме свидетели, разкрива силата и динамиката на народа на тази страна, заяви Синг. За Индия е чест да има присъствие и на трите военни части, които да участват във воденето на парада, отбеляза индийският премиер.

Президентът на Франция Никола Саркози също коментира тържественото преминаване на военните.

Французите трябва да знаят, че те са защитени, защото ние имаме една от най-добрите армии в света, заяви държавният глава. Искам да кажа на французите, че те могат да бъдат повече от горди със своята армия - тя е професионална, компетентна, предана. Армия, която работи по един изключителен начин, добави Саркози.

Той допълни, че Индия е една от страните, които има значителна роля на международната сцена и Франция подкрепя амбицията на страната да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

В словото си президентът почете паметта на френските военни, който загинаха при атака в Афганистан през август миналата година.
Мой дълг като главнокомандващ е да подсигуря на нашите мъже (военните-бел.ред.) всички най-модерни и сигурни средства за защита, каза още той.

Саркози уточни, че през 2008-ма година френската армия е получила повече от 104 милиона евро, които са изразходвани за модернизация.

Междувременно БиБиСи съобщава, че през изминалата нощ на различни места във Франция е имало прояви на вандализъм. Над 300 коли са били запалени, което е ръст от 6% спрямо предходната година. Подобни прояви съпътстват ежегодните чествания на националния празник на Франция. За момента са арестувани над 240 души. Въпреки това полицията описва изминалата нощ като спокойна и без особени инциденти.