Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви, че щом мигрантите получат гражданство във Франция, те „трябва да живеят като французи”, цитиран от „Франс прес”.

На публично събитие в парижкото предградие Франконвил Саркози, който официално ще се кандидатира за президент на страната, също осъди „екстремисткия политически ислям”, чиято цел е да „провокира Републиката”.

„Аз ще бъда президентът на действието, няма да приема 238-те” жертви на атаките във Франция от януари 2015 година насам, добави той и обеща да поведе „безмилостна война” срещу ислямския тероризъм.

Няма да приема поведение от Средновековието, според което мъжете трябва да плуват с бански костюм, а жените облечени” в буркини, добави той.

Осъждайки „тиранията на малцинствата”, Никола Саркози изтъкна, че ако спечели парламентарните избори през 2017 година, той ще бъде президент на цялата нация.

Ако искате да станете французин, ще говорите на френски, ще живеете като французи. Ще изискваме асимилация, закани се бившият държавен глава.

Щом станете французин, вашите предци са галите. „Обичам Франция, обичам историята на Франция, разглеждам се като французин” е това, което ще трябва да казвате", добави той.

Ако кажем, че не можем да продължим с имиграцията (...), то това е расизъм. Непоносимо. Искам да бъда гласът на мълчащото мнозинство, каза още Саркози, аплодиран от присъстващите.

61-годишният беше президент на Франция от 2007 до 2012 година.