Новият посланик на САЩ в международната коалиция срещу ДАЕШ (“Ислямска държава”) заяви, че само 30% от въздушните удари на Русия в Сирия са насочени към терористичната организация, цитиран от Ройтерс.

Брет Макгърк изтъкна, че останалите бомбардировки са насочени към „други въоръжени групи”, докато водената от Вашингтон коалиция е насочила ударите само към ДАЕШ.

Междувременно руското военно министерство обяви, че четири бойни самолета на западната коалиция са забелязани над Дейр ез Зор в Сирия на 6 декември, когато лагер на сирийската правителствена армия беше атакуван. Не е имало руски самолети в региона по това време, уточняват от ведомството.

От ведомството уточниха, че всички руски полети се координират с Генералния щаб на сирийската армия и контролната кула, допълвайки, че Русия винаги информира САЩ относно времето, височината и маршрута при операции на руски самолети в сирийското въздушно пространство.

Дамаск обяви, че ударите са били насочени към сирийски правителствени сили от водената от САЩ коалиция. Няколко сирийски войници бяха убити.

Междувременно от военното министерство на Русия отрекоха, че ще отворят втора база в Сирия.