Администрацията на президента на САЩ Барак Обама частично отмени санкции срещу Иран, което позволява на чуждестранни фирми да правят бизнес с Ислямската република, съобщава АП.

Решението е във връзка със сключеното миналата година ядрено споразумение между световните сили и Иран, което предвижда постепенна отмяна на санкциите.

Финансовото министерство на САЩ премахва забраната за извършване на транзакции в долари между Иран и банкови институции, които не влизат в американската финансова система. Също така се премахва забрана за чуждестранни транзакции с ирански фирми.

Обаче Вашингтон запазва някои санкции срещу Иран и ирански компании и хора, включително заради ракетната програма на страната, нарушаването на човешките права и подкрепата за организации, които САЩ разглеждат като терористични.

Действията на американското правителство идват на фона на растящото недоволство на Техеран, че санкциите не са отменяни от САЩ, въпреки че Иран изпълнява ядрената сделка. Вашингтон настоява Ислямската република да изпълни задълженията си.