Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) заявиха в четвъртък, че проследяват нова, силно мутирала линия на вируса, който причинява COVID-19, предава Ройтерс.

Линията е наречена BA.2.86 и е открита в Съединените щати, Дания и Израел, каза CDC в публикация на платформата за съобщения X.

"Докато научаваме повече за BA.2.86, съветите на CDC за защита от COVID-19 остават същите ", каза агенцията.

Световната здравна организация (СЗО) по-рано в четвъртък каза в публикация на социалната мрежа X (бившият Twitter), че е класифицирала BA.2.86 като "вариант под наблюдение" поради големия брой мутации, които носи.

СЗО каза, че досега са докладвани само няколко последователности на варианта от няколко страни.

Новата линия, която има 36 мутации от доминиращия в момента XBB.1.5 вариант на COVID, "се връща към по-ранен клон" на вируса, обясни д-р С. Уесли Лонг, медицински директор по диагностична микробиология в Houston Methodist.

Той каза, че остава да се види дали BA.2.86 ще може да се конкурира с други щамове на вируса или ще има някакво предимство при избягване на имунните отговори от предишна инфекция или ваксинация.

"Ранният анализ показва, че новият вариант има еднаква или по-голяма способност от XBB.1.5 да избягва антитела, предизвикани от варианти преди Омикрон и първо поколение Омикрон", каза Джеси Блум, вирусолог от Раковият център Фред Хътчинсън.

Подвариантът на Omicron XBB.1.5 е щамът, към който са насочени ваксините в предстоящите бустерни ваксини срещу COVID. 

Блум отбелязва, че най-вероятният сценарий е, че BA.2.86 е по-малко преносим от настоящите доминиращи варианти, така че никога не се разпространява широко, но са необходими повече данни за последователност.

"Най-голямото ми безпокойство би било, че това може да доведе до по-голям скок в случаите от това, което видяхме в последните вълни", каза д-р Лонг. "Бустерите пак ще ви помогнат да се преборите с COVID като цяло."

СЗО: Новият вариант на COVID-19 "Ерис" не изглежда по-опасен от другите щамове

СЗО: Новият вариант на COVID-19 "Ерис" не изглежда по-опасен от другите щамове

Нови ваксини срещу вируса се очакват до месец