Бившият президент на САЩ Бил Клинтън предупреди, че Америка, Великобритания и други части на света са изправени пред "криза на идентичността", пише "Гардиън".

Това е първата голяма публична проява на Клинтън, откакто Хилари Клинтън загуби изборите от Доналд Тръмп.

42-ият президент на САЩ говори на oрганизиран от Института "Брукингс" (Brookings Institution) обяд във връзка с издадена биография на бившия премиер на Израел Ицхак Рабин във Вашингтон.

Той не спомена името на Тръмп конкретно или президентските избори, но подчерта, че надигането на национализма припомня за напрежението в Израел, което доведе до убийството на Рабин през 1995 г.

Видяхте какво стана в САЩ, видяхте гласуването за Брекзит, видяхте изборите във Филипините, видяхте дебатите, които се водят в Холандия и Франция, навсякъде, където хората, които заявяват, че искат национални държави, в действителност се опитват да има паннационално движение за институционализиране на сепаратизма и разделението с национални граници по целия свят, предупреди Клинтън.

Ние всички сме изправени преди криза на идентичността и това е неизбежно последствие от икономическите и социални промени, които се случват с изключително голяма скорост, смята той.