Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че евентуалното участие на Китай в Афганистан може да бъде положително нещо, съобщава БиБиСи.

Той каза, че това е така, ако Китай се стреми към "мирно разрешаване на конфликта" и "наистина представително и приобщаващо" правителство.

Коментарите му дойдоха след като представители на талибаните посетиха Китай. Китай заяви, че вижда, че талибаните играят важна роля в мирния процес и възстановяването на Афганистан.

"Никой няма интерес от военно превземане на страната от талибаните, възстановяване на ислямско емирство", каза Блинкън, който бе попитан за разговорите по време на посещение в Индия.

Той призова талибаните да седнат на "масата за преговори ... мирно". Девет представители на талибаните бяха в сряда за преговори в Китай.

Талибаните преговарят с Китай и уверяват, че не са заплаха

Талибаните преговарят с Китай и уверяват, че не са заплаха

Китай критикува САЩ и НАТО и очаква от талибаните мир и сигурност за всички в Афганистан

В туит, говорителят на талибаните заяви, че Китай "е потвърдил ангажимента си да продължи помощта си за афганистанците и заяви, че няма да се намесват в проблемите на Афганистан, но ще помогнат за решаването на проблемите и възстановяването на мира в страната".

В изявление китайското външно министерство заяви, че ще следва политика на "ненамеса" във вътрешните работи на Афганистан.

"Прибързаното изтегляне на САЩ и войските на НАТО от Афганистан всъщност бележи провала на политиката на САЩ по отношение на Афганистан и афганистанският народ има важна възможност да стабилизира и развие собствената си страна", коментира Китай.

Насилието в Афганистан се е увеличило, като талибаните поемат контрола над големи части от страната, докато САЩ изтеглят войските си преди крайния срок през септември.

Срещата на високо равнище в Китай показва, че талибаните са признати на международна сцена като голяма политическа сила.

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят