САЩ искат да се върнат в Съвета на ООН по правата на човека. Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред съвета във видеопослание, информира АФП.

Преди три години администрацията на президента Доналд Тръмп изтегли държавата от съвета.

"Радостен съм да съобщя, че САЩ ще се кандидатират за място в съвета по правата на човека за мандата 2022-2024", заяви държавният секретар.

Той поиска подкрепа от всички страни членки на ООН, за да си върнат мястото в този орган.

САЩ обявиха по-рано този месец, че ще се опитат да се върнат в 47-членния съвет след изтеглянето на страната през юни 2018 г. Тогава Тръмп мотивира решението си с негативното отношение на съвета към Израел и лицемерието, след като бе позволено на държави, нарушаващи човешките права, да получат места. Оттеглянето на САЩ образува вакуум, който Китай и други държави проявиха желание да запълнят.

Вашингтон обеща да започне активно да участва в делата на съвета, но не може автоматично да си върне членството, изоставено преди 3 г.

Изборите за следващия мандат ще се проведат в края на тази година.

САЩ поставят демокрацията и човешките права в основата на нашата външна политика, защото те са важни за мир и стабилност, каза Блинкън на ежегодна сесия на съвета, която като цяло тази година се провежда виртуално заради пандемията.

В момента места в съвета имат Китай, Русия, Венецуела, Куба, Камерун, Еритрея, Филипините и други.

Според Блинкън тези държави, които грубо нарушават правата на човека не трябва да заемат места в съвета.