Департаментът за национална сигурност - DHS на САЩ издаде нов бюлетин за предупреждение за тероризъм в сряда, в който предупреждава за възможни атаки от местни екстремисти, обхващащи идеологическия спектър, но насърчени от нападението на протръмписката тълпа над Капитолия по-рано този месец, съобщава "Вашингтон таймс". 

Няма информация за конкретен заговор, казаха от отдела, но събитията накара анализаторите по сигурността да се притесняват достатъчно, за да отправят на предупреждението.

Бюлетинът посочва като тревожни фактори нападението на Капитолия от 6 януари, опасенията относно президентския преход, продължаващите дебати относно ограниченията за спиране на коронавируса и протестите за използване на сила от полицията през последната година.

"В момента има повишена заплаха за Съединените щати, която вероятно ще продължи и през следващите седмици. DHS не разполага с информация, посочваща конкретна и реална конспирация. Въпреки това, през последните дни продължаващите бурни вълнения и ние все още сме загрижени, че хора, разочаровани от държавните власти и смяната на президентската власт, както и с други претенции и по идеологически причини подклаждани от неверни твърдения, могат да продължат да се мобилизират широка гама от идеологически мотивирани участници, които да подтиква или да извършват насилие", се казва в изявлението.

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия

Лидерът на републиканците в Сената: Тълпата бе хранена с лъжи