Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изтегли самолетоносач от Персийския залив, което е потенциален сигнал за намаляване на напрежението с Иран, което се покачи по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп, информира АФП.

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Китайски бойни самолети симулираха атака по US самолетоносач до Тайван

Три дни след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че водената ударна група от самолетоносача "Нимиц" (USS Nimitz) е отплавала от Централното командване на САЩ в Близкия изток към командването в Индо-Тихоокеанския регион.

Кърби не потвърди информация, че "Нимиц" се връща в САЩ след девет месеца плаване. Но намекна, че след като администрацията на Тръмп засили военното присъствие на САЩ в Персийския залив, правителството на Байдън не вижда смисъл да се държи самолетоносачът в региона като необходимост за гарантиране на сигурността на САЩ в региона.

САЩ отмениха решението си - самолетоносач остава в Персийския залив заради Иран

САЩ отмениха решението си - самолетоносач остава в Персийския залив заради Иран

Самолетоносачът патрулира в Персийския залив от ноември

Говорителят отказа да обсъжда оценката на Пентагона за иранската военна заплаха за американските военни бази в Персийския залив. Но той подчерта: "Не вземаме решенията лекомислено."

Военният министър Лойд Остин вярва, че имаме силно присъствие в Близкия изток за отговор при всякаква заплаха, подчерта Кърби.

Говорителят не каза дали "Нимиц" ще бъде заменен в региона в близко бъдеще, но подчерта, че ВМС на САЩ имат ограничен брой самолетоносачи.