Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди, че ако Съветът за сигурност не предприеме действия по въпроса за Сирия, Вашингтон "остава подготвен да предприеме действия, ако е необходимо", както през миналата година, когато бомбардира военновъздушна база на сирийското правителство, информира "Ройтерс".

"Не е пътят, който предпочитаме, но е пътят, който демонстрирахме, че ще поемем, и ние сме готови да го направим отново", каза тя пред Съвета за сигурност на ООН. "Когато международната общност постоянно се проваля да действа, има периоди, в които държавите са принудени сами да действат", подчерта Хейли.

САЩ призоваха Съвета за сигурност на ООН да поиска незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Дамаск и Източна Гута, където сирийските сили, подкрепяни от Русия и Иран, бомбардират "терористични" групи.

На 24 февруари Съветът за сигурност прие резолюция за 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия. Русия обяви, че съветът не може да налага спиране на огъня без споразумение между враждуващите страни.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш говори пред съвета за прилагането на резолюцията.

Той подчерта, че насилието не е прекратено, особено в Източна Гута, Африн, части от Идлиб и Дамаск.