Съединените щати на този етап не могат да потвърдят дали химическо оръжие е било използвано при последните атаки в провинция Идлиб в Сирия и продължават разследването, заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус пред репортери в четвъртък, предаде "Спутник".

Събрани са голям брой свидетелства на очевидци и данни за пострадали, каза той.

Във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон събира информация за това дали е бил употребен хлор в Северозападна Сирия на 19 май. Той добави, че САЩ виждат доказателства, че сирийското правителство може да използва химическо оръжие.

В сряда обаче специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри призна пред Конгреса, че САЩ не могат да потвърдят скорошните съобщения, че в Идлиб са използвани химически оръжия.

Сирийската армия отблъсна три големи екстремистки атаки в Идлиб

Сирийската армия отблъсна три големи екстремистки атаки в Идлиб

500 екстремисти от Хаят Тахрир ал Шам, седем танка и 30 пикапа с картечници са участвали в атаките

В петък руското министерство на отбраната съобщи, че бойците от терористичната група от Фронта Нусра се готвят за атака в Идлиб.

Ръководителят на руския център за сирийско помирение, генерал-майор Виктор Купчишин, каза във вторник, че терористи, действащи в зоната за обезвреждане на Идлиб, притежават значително количество отровни вещества, за да ги използват в организирани провокации, насочени към обвинения. сирийската армия от "химически атаки" срещу цивилното население.

По данни на ООН, над 150 хиляди души са напуснали Идлиб и Хама, за да се спасят от бойните действия.

Припомняме, че миналата година бе разследвана такава атака в Алепо.