САЩ атакуваха водените от Европейската комисия данъчни разследвания на няколко големи американски компании като несправедливи, пише вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от „Франс прес”.

Брюксел разследва редица компании, включително американските гиганти Apple, Starbucks и Amazon във връзка с получени данъчни преференции.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер подчерта, че проверяват дали тези „данъчни правила” не нарушават стриктните правила за конкуренция, като предоставят на някои компании предимства пред техни конкуренти.

Изданието отбелязва, че Робърт Стак, американски представител на финансовото министерство на САЩ, се е срещнал с официални представители на ЕС в областта на конкуренцията в петък в Брюксел, за да изрази притеснението на Вашингтон.

Обезпокоени сме от това, че Европейската комисия изглежда непропорционално атакува американски компании, заявил Стак.

От Комисията не са коментирали информацията, но в миналото Брюксел е отхвърлял нападките на САЩ.

Посещението на американския представител идва ден, след като Комисията стартира мерки, които трябва да прекратят практиките мултинационални компании да избягват данъци или да плащат по-ниски данъци, възползвайки се от „законодателни вратички”.

Преброени са дните на компании, които агресивно намаляват данъчните си задължения, изтъкна еврокомисарят по икономическите дела Пиер Московиси.

31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

31 държави със сделка да следят корпорациите дали си плащат данъците

Според новите правила мултинационалните компании

Според новите правила мултинационалните компании ще трябва да докладват от държава на държава колко печелят и какви данъци са платили.

Повече от 30 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се подписаха под споразумение за увеличаване прозрачността относно предоставяните данъчни облекчения на мултинационални корпорации.

Италия иска от Google над €200 млн. заради неплатени данъци

Италия иска от Google над €200 млн. заради неплатени данъци

Технологичният гигант е обвинен, че не е декларирал

Google се съгласи да плати 185 милиона долара данъци на Великобритания след разследване на правителството. Италия поиска от Google да плати над 200 милиона евро неплатени данъци след разследване на финансовата полиция на европейската страна.