САЩ обещаха да укрепят въоръжените си сили в Азиатско-тихоокеанския регион, за да запазят доминацията си на фона на надигането на военната мощ на Китай.

Това обещание направи военният министър на САЩ Аштън Картър по време на реч на самолетоносача USS Carl Vinson в Сан Диего, цитиран от „Гардиън”.

Шефът на Пентагона описа следващата фаза от пренасочването на американски въоръжени сили от Близкия изток в Азия като част от промяна в баланса на американските ангажименти в областта на сигурността.

Картър поясни, че Пентагонът ще направи атаките на подводниците по-смъртоносни и ще изхарчи повече средства за изграждане на подводни дрони, които могат да оперират в плитчини, където е невъзможно за подводници.

САЩ ще продължат да увеличават военната мощ, така че да останем най-силната армия в региона и партньор в сигурността”, изтъкна той.

Военният министър добави, че ще има „няколко изненади също”, описвайки ги като „скок напред в инвестициите”.

Той се оплака, че Китай „понякога се държи агресивно”.

През април Картът разкри, че най-добрите войници и платформи са насочени към региона, както и най-модерните оръжия, включително изтребители Ф-22 и Ф-35, разузнавателен самолет Р-8, стратегически бомбардировачи Б-2 и Б-52, както и най-новите кораби.